ML2 Vastgoed

Watertoren Lopik

"Van leegstaande watertoren naar luxe woonconcept met B&B"

De watertoren in Lopik is in 1936 gebouwd en voorzag de omgeving van schoon drinkwater. Bovenin de toren is (gedurende de verbouwing was) een waterreservoir van 400 m3 aanwezig. De hoogte van de toren zorgde ervoor dat er waterdruk gecreëerd kon worden. Tegenwoordig nemen pompstations deze functie over en werd de watertoren door het waterbedrijf te koop aangeboden. Geïnteresseerden mochten een plan indienen en een bod uitbrengen, waarna wij de kans kregen om de watertoren te kopen. Maaike deed tijdens haar afstudeerperiode onderzoek naar de meest haalbare nieuwe invulling voor de watertoren, wat resulteerde in een vergunningsaanvraag voor de herbestemming. Na de vergunningverlening, is de voorbereiding van de verbouwing gestart en momenteel wordt de watertoren getransformeerd tot zes woningen, een B&B en een topverdieping, welke bij speciale gelegenheden opengesteld kan worden voor publiek.

De woningen

In de watertoren zullen een zestal appartementen worden gerealiseerd. De onderste twee appartementen beschikken over één woonlaag en hebben een oppervlakte van circa 90 vierkante meter. De andere vier appartementen betreffen videwoningen. Deze appartementen hebben een woonkamer en keuken op de eerste woonlaag en beschikken over een halve verdieping met een slaapkamer, badkamer en extra kamer, welke kan dienen als bijvoorbeeld logeer- of werkkamer. Deze appartementen zullen circa 140 vierkante meter groot zijn. Middels de vides, blijft de hoogte van de toren in de woningen aanwezig, waardoor er een ruimtelijke en ruime woning ontstaat.

De woningen zijn zowel met de (nood)trap, welke aan de buitenzijde van de toren wordt bevestigd, als de lift bereikbaar. Ook de vide is per lift bereikbaar. Aan de buitenzijde van de toren, worden er naast de trap, ook balkons toegevoegd. Elke woning beschikt over een carport en een berging. Daarnaast is er op het perceel gelegenheid om te parkeren.

Woning - één laag

Videwoning - eerste woonlaag

Videwoning - vide

De impressies geven een indicatie weer. De werkelijke situatie kan afwijken.

Bed & Breakfast

De B&B zal gerealiseerd worden op de oorspronkelijk lekvloer van de watertoren. Er komen drie kamers, welke over een verstrekkend polderuitzicht beschikken. De gasten van de B&B kunnen op de topverdieping samen komen of ontbijten.

Topverdieping

De topverdieping van de watertoren, zal bij speciale gelegenheden opengesteld worden voor publiek. Denk aan evenementen in de omgeving, waarbij aangesloten kan worden, zoals open monumentendag, verlichte boerderijenroute, open tuinen dag etc. Daarnaast is het mogelijk om op de topverdieping te vergaderen, een expositie te houden of om een schoolklas voor te lichten over de werking van een watertoren en de Lopikerwaard. Middels de topverdieping kan ook de omgeving meegenieten van deze unieke watertoren.